Բժշկական գիտությունների թեկնածու, վիրաբույժ և ուռուցքաբան Մարկ Գաձյանը մատնանշել է երկու մթերք, որոնց կարիքն իրականում օրգանիզմը չունի, բայց մեկ-մեկ առկա է սեղանին, այս տեսանկյունից բժիշկն ամենաշատը չիպսերն ու ապխտած նրբերշիկն է համարում վնասակար սնունդ, քանի որ դրանք պարունակում են ամենաշատ քաղցկեղածին նյութերը։ Ուրոլոգը նշել է, որ անհնար է ամբողջությամբ վերացնել շաքարն ու աղը: Ուստի կարևոր է հետևել ձեր սննդակարգում աղի և քաղցր մթերքների քանակին:
Բժիշկը խոսել է նաև խմիչքների մասին. Մասնավորապես՝ ջուր և թունդ ալկոհոլ։ Օրական բավականաչափ մաքուր ջուր խմելը կարևոր է միզաքարային հիվանդությունների կանխարգելման համար։ «Քարերի գոյացումը մեծապես մեծացնում է նատրիումի ընդունումը, ուստի խորհուրդ եմ տալիս նվազեցնել սննդակարգում աղի քանակը, բացի այդ, պետք է սահմանափակել մսի օգտագործումը և ավելի շատ հեղուկ խմել»,- ընդգծել է ուռուցքաբանը։
Ալկոհոլ, հատկապես ուժեղ ալկոհոլ օգտագործելիս պետք է հասկանալ, որ դուք գիտակցաբար ռիսկի եք դիմում: Բժիշկները վաղուց են նշել, որ ալկոհոլի անվտանգ չափաբաժին չկա, և դրա հետևանքները կարող են հանկարծակի հարվածել: Միևնույն ժամանակ թունդ ալկոհոլը մեծագույն վտանգ է ներկայացնում ուղեղի նեյրոնների համար, ասել է Մարկ Գաձյանը։ Բժիշկը նաև հիշեցրել է, որ չպետք է ծխել, վարել նստակյաց կենսակերպ (արյան լճացումը կոնքի մեջ առաջացնում է պրոստատիտ, ադենոմա, իսկ կանանց մոտ՝ արգանդի միոմա), հետևել քաշին (ավելորդ կիլոգրամները ոչ միայն վնասում են սրտին, այլև վատ ազդեցություն հորմոնալ մակարդակների, հոդերի վրա), ինչպես նաև մշտական սթրեսի մեջ լինելը։