Չնայած իր բարձր կալորիականությանը, խոզի սալն արժեքավոր սննդամթերք է, որը վնասակար է կազմվածքի համար՝ ոչ չափավոր օգտագործման դեպքում։ Ասել է սննդաբան Կրիստինա Պլոտնիկովան Lenta.ru-ի հետ զրույցում։
Շատերը խոզի սալը համարում են անառողջ, քանի որ այն պարունակում է հագեցած ճարպեր, որոնք բարձրացնում են խոլեստերինի մակարդակը։ «Այնուամենայնիվ, խոզի սալը պարունակում է այս ճարպերից շատ ավելի քիչ, քան, օրինակ, արմավենու յուղը: Խոզի ճարպը պարունակում է նաև վիտամիններ և ամինաթթուներ, որոնք նվազեցնում են վատ խոլեստերինի մակարդակը և բարձրացնում լավ խոլեստերինի մակարդակը, ուստի այս մթերքը վտանգավոր չէ օրգանիզմի համար»,- նշել է Պլոտնիկովան։
«Խոզի ճարպը հարուստ է նաև A, D, E և K վիտամիններով: Այս վիտամինները ոչ միայն աջակցում են առողջ մաշկին, եղունգներին ու մազերին, այլև կարևոր դեր են խաղում մարմնի բնականոն գործունեության մեջ»,- սննդաբանը։
«Բացի այդ, այն պարունակում է երկաթ, ցինկ, սելեն, կալցիում, մագնեզիում, մանգան, ֆոսֆոր, որոնք անհրաժեշտ են իմունային համակարգի բնականոն գործունեության և հեմոգլոբինի ձևավորման համար», հավելել է բժիշկը։