Բժիշկը նշել է, թե որ էժան բանջարեղենն է օգնում հիպերտոնիկ հիվանդներին

Միացրեք մեզ Telegram-ում

Շատերը կարտոֆիլը չեն համարում առողջ սննդամթերք՝ մտածելով, որ այն դատարկ կալորիա է։ Ոմանք այն հանում են իրենց ճաշացանկից՝ չգիրանալու համար։ Մյուսները վախենում են արյան շաքարի ավելացումից, քանի որ կարտոֆիլը հարուստ է օսլայով։ Այնուամենայնիվ, այն պնդումը, թե կարտոֆիլն ընդհանրապես ոչ մեկի համար օգտակար չէ, առասպել է։

Կարտոֆիլը պարունակում է մեծ քանակությամբ կալիում, որն օգտակար է արյան բարձր ճնշում ունեցող մարդկանց համար, ասել է սննդաբան Նատալյա Դենիսովան։ Նա aif.ru-ի հետ զրույցում նշել է հիպերտոնիկ հիվանդների համար իդեալական մթերքը:

Բժշկի խոսքով՝ կարտոֆիլն օգնում է նվազեցնել սրտանոթային հիվանդությունների առաջացման վտանգը, քանի որ դրա մեջ պարունակվող կալիումն իջեցնում է արյան ճնշումը։

Դենիսովան ընդգծել է, որ կարտոֆիլը հարուստ է նաև B, PP և C վիտամիններով, կալցիումով, ֆոսֆորով և երկաթով։ Որպեսզի կարտոֆիլը եփելիս մաքսիմալ սննդարար պարունակությունը պահպանվի, անհրաժեշտ է այն եփել կեղևով, ըստ shantnews-ի՝ նշել է մասնագետը։

Դիետոլոգը հավելել է, որ խաշած կարտոֆիլը ցածր կալորիականությամբ մթերք է։ Այն պարունակում է ընդամենը 76 կալորիա 100 գրամի դիմաց։ Միաժամանակ նույն քանակությամբ կարտոֆիլ ֆրին պարունակում է 300 կալորիա։

«Կարտոֆիլի թերությունները ներառում են բարձր գլիկեմիկ ինդեքս, որը կարող է հանգեցնել արյան շաքարի մակարդակի բարձրացման: Ուստի շաքարային դիաբետով հիվանդների համար ավելի լավ է կարտոֆիլը չչարաշահել»,- եզրափակել է Դենիսովան։

ՄԱՆՐԱՄԱՍՆԵՐԸ՝

Կիսվել սոց․ ցանցերում ՝
Goodblog