Ելակը օգտակար է մարդու համար, սակայն որոշ հիվանդությունների դեպքում այն կարող է վնասակար լինել առողջության համար։ Ով և ինչ պատճառով չպետք է ելակ ուտի.
Բժիշկներն ու դիետոլոգները սիրում են ելակը ցածր կալորիականությամբ և վիտամինների ու հանքանյութերի հավասարակշռված համակցության համար, նրանք կոչ են անում նրանց ամենօրյա սպառման մեջ պահպանել չափավորություն, իսկ ոմանց՝ ընդհանրապես խուսափել դրանցից: Օրական ընդամենը 5 ելակը փոխհատուցում է մարդու օրգանիզմի ամենօրյա կարիքը վիտամին C-ի նկատմամբ: Ելակը պարունակում է ավելի շատ ֆոլաթթու, քան խաղողը և ազնվամորին: Հատապտուղը պարունակում է շատ յոդ, բջջանյութ, սախարոզա և ֆրուկտոզա։ Միաժամանակ, ելակը դիետիկ արտադրանք է։ Նրա կալորիականությունը չի գերազանցում 36 կկալը։
Ելակը խորհուրդ չի տրվում օգտագործել աղեստամոքսային տրակտի հիվանդություններով (գաստրիտ, պեպտիկ խոց) տառապողներին, հատկապես՝ հիվանդության սրացման ժամանակ։
ՄԱՆՐԱՄԱՍՆԵՐԸ՝