Գիտնականները պարզել են, որ սուրճը, բրինձն ու ձուն քաղցկեղ են առաջացնում

Միացրեք մեզ Telegram-ում

Գիտնականները պարզել են, որ սուրճ, ձու և բրինձ ուտող մարդկանց արյան պլազմայում և կրծքի կաթում զգալիորեն ավելացել են թունավոր քիմիական նյութերի մակարդակը, հայտնում է KP-ն՝ վկայակոչելով The Mirror-ը։ Ինչպես պարզվել է այն մարդիկ, ովքեր օգտագործում են այս մթերքները, մեծացնում են մեկ և պոլիֆտորալկիլ նյութերի (PFAS) կոնցենտրացիան:

Այս 16000 քիմիական միացություններն օգտագործվում են արտադրանքին ջերմակայունություն, կեղտոտություն և ջրից վանողություն հաղորդելու համար: Նրանք բնական ճանապարհով չեն քայքայվում եւ ժամանակի ընթացքում չեն կուտակվում օրգանիզմում։ PFAS-ը կապված է մի շարք առողջական խնդիրների, այդ թվում՝ քաղցկեղի, բնածին արատների և լյարդի հիվանդության հետ: Պարզվում է, որ բրինձը կարող է կլանել PFAS-ը աղտոտված հողից կամ խոհարարական սպասքից: Հնարավոր է, որ այդ քիմիական նյութերը առկա են նաև ջրային աղբյուրներում:

 

Հնարավոր է, որ այդ քիմիական նյութերը առկա են նաև ջրային աղբյուրներում: Հավի ձվերը կարող են կլանել PFAS-ը պարարտանյութերից, կեղտաջրերից կամ նույնիսկ կերերից: Սուրճի դեպքում աղտոտման աղբյուրները կարող են ներառել դրա արտադրության մեջ օգտագործվող հատիկները, ջուրը և հողը: Ծովամթերքը նախկինում բացահայտվել է որպես այդ նյութերով խիստ աղտոտված:

ՄԱՆՐԱՄԱՍՆԵՐԸ՝

Կիսվել սոց․ ցանցերում ՝
Goodblog