Գիտնականները պարզել են, որ սուրճ, ձու և բրինձ ուտող մարդկանց արյան պլազմայում և կրծքի կաթում զգալիորեն ավելացել են թունավոր քիմիական նյութերի մակարդակը, հայտնում է KP-ն՝ վկայակոչելով The Mirror-ը։ Ինչպես պարզվել է այն մարդիկ, ովքեր օգտագործում են այս մթերքները, մեծացնում են մեկ և պոլիֆտորալկիլ նյութերի (PFAS) կոնցենտրացիան:
Այս 16000 քիմիական միացություններն օգտագործվում են արտադրանքին ջերմակայունություն, կեղտոտություն և ջրից վանողություն հաղորդելու համար: Նրանք բնական ճանապարհով չեն քայքայվում եւ ժամանակի ընթացքում չեն կուտակվում օրգանիզմում։ PFAS-ը կապված է մի շարք առողջական խնդիրների, այդ թվում՝ քաղցկեղի, բնածին արատների և լյարդի հիվանդության հետ: Պարզվում է, որ բրինձը կարող է կլանել PFAS-ը աղտոտված հողից կամ խոհարարական սպասքից: Հնարավոր է, որ այդ քիմիական նյութերը առկա են նաև ջրային աղբյուրներում:
Հնարավոր է, որ այդ քիմիական նյութերը առկա են նաև ջրային աղբյուրներում: Հավի ձվերը կարող են կլանել PFAS-ը պարարտանյութերից, կեղտաջրերից կամ նույնիսկ կերերից: Սուրճի դեպքում աղտոտման աղբյուրները կարող են ներառել դրա արտադրության մեջ օգտագործվող հատիկները, ջուրը և հողը: Ծովամթերքը նախկինում բացահայտվել է որպես այդ նյութերով խիստ աղտոտված:
ՄԱՆՐԱՄԱՍՆԵՐԸ՝