Էնդոկրինոլոգ և սննդաբան Տատյանա Բոչարովան «ՌԻԱ Նովոստի»-ին պատմել է, թե ինչպես է երշիկեղենի կանոնավոր օգտագործումն ազդում օրգանիզմի վիճակի վրա։
100 գրամ խաշած տավարի միսը պարունակում է 16-17% յուղ։ Եփած կաթնային երշիկի մեջ յուղայնությունը կազմում է արդեն 22-24%, կիսաապխտած երշիկի մեջ՝ 30-ից 44%, հում ապխտած երշիկի մեջ՝ մինչև 67%։ Եթե այս մթերքն ամեն օր ճաշացանկում է, ապա վաղ թե ուշ ավելորդ քաշի հետ կապված խնդիրներ կարող են առաջանալ։
100 գրամ նրբերշիկը պարունակում է միջինը 2,5 գրամ աղ, մինչդեռ մեծահասակների համար նորման օրական հինգից վեց գրամ է։
«Երբ մարմինը համակարգային կերպով ստանում է ավելի շատ նատրիում, քան անհրաժեշտ է, հեղուկը կուտակվում է հյուսվածքներում, և արյան ճնշման և երիկամների հետ կապված խնդիրների վտանգը մեծանում է: Հետեւաբար սրտի վրա բեռը մեծանում է։ Բացի այդ, դուք կարող եք ավելի վատ տեսք ունենալ՝ ավելորդ աղի պատճառով աչքերի տակ պարկեր են առաջանում և փքվածություն»,- զգուշացրել է Բոչարովան։
«Որոշ ապխտած երշիկեղեն պարունակում է բենզոպիրեն՝ քաղցկեղածին նյութ, որը քայքայվում է, երբ ծխացող փայտը տաքացվում է: Այնուամենայնիվ, աղիների քաղցկեղի վտանգը չի կարող վերագրվել միայն երշիկին: Նախ, սա միակ անառողջ արտադրանքը չէ, որ մենք օգտագործում ենք, և երկրորդ՝ քաղցկեղի առաջացման ռիսկի վրա ավելի շատ ազդում է ժառանգականությունը»,- ընդգծել է մասնագետը։
Նա հավելել է, որ չպետք է չափից շատ օգտագործել երշիկ, բայց կարելի է ուտել օրական մի քանի բարակ շերտ:
ՄԱՆՐԱՄԱՍՆԵՐԸ՝