Զարմանալիորեն, դա ճիշտ է՝ եփելուց առաջ բրնձը լվանալու խոհարարական օգուտները գիտնականների հետազոտության առարկա են դարձել 2019 թվականին։ Դրա համար վերցվել են երեք տեսակի հացահատիկներ՝ կպչուն բրինձ, միջին հացահատիկի բրինձ և երկար բրինձ: Նրանք երեք անգամ փորձարկվել են՝ ընդհանրապես չեն լվացվել, երեք անգամ ջրով են լվացվել, տասն անգամ ջրով են լվացվել։
Օրվա աստղագուշակ
Հակառակ խոհարարների կարծիքին, թե ինչ վտանգ է ներկայացնում պատրաստման արդյունքի համար չլվացված բրինձը, պարզվեց, որ ոչ կարճ, ոչ երկար ջրի ընթացակարգերը չեն ազդում հատիկների կպչունության կամ կարծրության վրա: Գիտնականները պարզել են, որ կպչունությունը առաջանում է ոչ թե ամիլոզից, այլ եփելու ժամանակ բրնձից ցրված մեկ այլ օսլայից՝ ամիլոպեկտինից։ Դրա քանակը տարբերվում էր՝ կախված բրնձի տեսակից։ Այսինքն՝ նշանակություն չունի՝ բրինձը եփելուց առաջ լվանա՞ն, թե՞ ոչ՝ որոշիչ է տեսականին։ Այսպիսով, եթե շիլան կպչուն է, մի նախատեք ինքներդ ձեզ, որ հացահատիկները բավականաչափ մանրակրկիտ չեք լվանում, դա զուտ այն բանն է, թե ինչպիսի հացահատիկ եք գնել:
ՄԱՆՐԱՄԱՍՆԵՐԸ՝